Nota: aplicatia este conceputa pentru toate browserele.Cu Internet Explorer, in functie de versiune, pot aparea erori. Recomandate: Firefox, Google, Crome, Safari


CHESTIONARE OFICIALE – EXAMEN AUTO – Intrebarile la examenul pentru permisul auto sunt publice pe site-ul drpciv.ro, iar aici le gasesti rezolvate.

luni, 23 mai 2011

Indicatoare rutiere de obligare


Indicatoare de obligare

Inainte Inainte
Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata. Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.
La dreapta La dreapta
Se instaleaza pe partea opusa intrarii intr-o intersectie sau suspendat in mijlocul intersectiei, obligand conducatorul auto sa vireze in directia indicata de sageata, dar fara a ocoli indicatorul. Indicatorul actioneaza numai in intersectia inaintea careia este instalat.
La dreapta La dreapta
Se amplaseaza inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa vireze pe directia indicata de sageata, dupa ocolirea indicatorului. Zona de actiune a acestui indicator o constituie intersectia inaintea careia este instalat.
Inainte sau la dreapta Inainte sau la dreapta
Conducatorul auto va intalni acest indicator inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe una din directiile indicate de sageti. Actioneaza doar in intersectia inaintea caruia este instalat.
Ocolire Ocolire
Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto trebuie sa il ocoleasca in sensul indicat de sageata. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.
Ocolire Ocolire
Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto poate sa il ocoleasca pe ambele parti. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.
Intersectie cu sens giratoriu Intersectie cu sens giratoriu
Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.
Pista pentru biciclete Pista pentru biciclete
Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatoarul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public.
Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule
Drum pentru pietoni Drum pentru pietoni
Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat.
Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete
Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.
Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete
Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.
Viteza minima obligatorie Viteza minima obligatorie
Se monteaza in zona in care se impune o viteza de circulatie minima. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa circule cu o viteza superioara celei inscriptionate pe indicator, dar mai mica decat cea maxima legala admisa pe sectorul de drum respectiv.
Sfarsitul vitezei minime obligatorii Sfarsitul vitezei minime obligatorii
Se instaleaza in zona in care se termina sectorul de drum cu viteza minima obligatorie.
Lanturi pentru zapada Lanturi pentru zapada
Se amplaseaza in zonele in care, pe timp de iarna, cand partea carosabila este acoperita de zapada, circulatia autovehiculelor este permisa numai daca cel putin doua roti sunt echipate cu lanturi pentru zapada.
Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase
La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: inainte
Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase
La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la dreapta.
Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase
La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la stanga